Results 1 to 15 of 15
  1. #1
    RaydiantDetail's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Atlanta
    Posts
    931
    Post Thanks / Like

    Rupes iBrid Nano - motor turns on but not spinning in rotary or DA mode?

    Hi Folks,

    Just received my iBrid Nano Long Neck the other day and decided to test it out tonight as I had some time. Was super excited to test it out.
    Charged both batteries fully. Only took about 15-20 min which is pretty fast. Tool itself looks and feels awesome.

    I seem to be having an issue and I am not sure if its just me or may be its defective? (I am on literally 0 sleep as we just had a newborn baby so it very well could just be me lol)

    Well, I attached the 12mm DA and the 2in backing plate. The machine turns on properly. When I engage the trigger I hear the motor running but the head does not spin at all. I also tried in rotary mode as well. I can hear the motor but nothing is spinning. I checked the locking mechanism to make sure it was not engaged or stuck and it is not.

    Anyone else experience this? Does it seem like a defect or just user error?

    Thank you any help would be appreciated!

  2. #2
    Detailers Workshop The Driver's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Posts
    2,399
    Post Thanks / Like

    Re: Rupes iBrid Nano - motor turns on but not spinning in rotary or DA mode?

    I would definitely contact rupes directly or the vendor who you purchased from.
    Rupes 21 MK II, Rupes 15 MK II, Rupes 21, Rupes LHR75e, Rupes Duetto, Rupes Ibrid-L, Rupes LH18ENS, Flex PE-14-2, Dodo Juice V1

    Quote Originally Posted by rlmccarty2000 View Post
    At $21.99 it will remain a secret to me.

  3. #3
    512detail's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Location
    Kyle, Tx
    Posts
    9,034
    Post Thanks / Like

    Re: Rupes iBrid Nano - motor turns on but not spinning in rotary or DA mode?

    I think this is the same issue someone else had when they first got theirs

    you should be hearing a little click when its attached/engaged properly (todd explained this better in a previous post)

    I could be wrong but I am thinking that might be it


    Brandt K.
    Likes Stokdgs liked this post

  4. #4
    512detail's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Location
    Kyle, Tx
    Posts
    9,034
    Post Thanks / Like

    Re: Rupes iBrid Nano - motor turns on but not spinning in rotary or DA mode?

    Quote Originally Posted by RaydiantDetail View Post
    Hi Folks,

    Just received my iBrid Nano Long Neck the other day and decided to test it out tonight as I had some time. Was super excited to test it out.
    Charged both batteries fully. Only took about 15-20 min which is pretty fast. Tool itself looks and feels awesome.

    I seem to be having an issue and I am not sure if its just me or may be its defective? (I am on literally 0 sleep as we just had a newborn baby so it very well could just be me lol)

    Well, I attached the 12mm DA and the 2in backing plate. The machine turns on properly. When I engage the trigger I hear the motor running but the head does not spin at all. I also tried in rotary mode as well. I can hear the motor but nothing is spinning. I checked the locking mechanism to make sure it was not engaged or stuck and it is not.

    Anyone else experience this? Does it seem like a defect or just user error?

    Thank you any help would be appreciated!
    hope this helps - if not still good info to have

    http://www.autopia.org/forums/rupes-...html?highlight=


    Brandt K.
    Likes Stokdgs liked this post
    Thanks Stokdgs thanked for this post

  5. #5
    RaydiantDetail's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Atlanta
    Posts
    931
    Post Thanks / Like

    Re: Rupes iBrid Nano - motor turns on but not spinning in rotary or DA mode?

    Purchased from Autopia I know I am in good hands. I will contact customer service Monday morning.

  6. #6
    RaydiantDetail's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Atlanta
    Posts
    931
    Post Thanks / Like

    Re: Rupes iBrid Nano - motor turns on but not spinning in rotary or DA mode?

    Quote Originally Posted by 512detail View Post
    hope this helps - if not still good info to have

    http://www.autopia.org/forums/rupes-...html?highlight=
    Thanks! So I don`t think it is that same issue sadly, I tried again. My attachments screw in all the way. The locking mechanism is not active and is disengaged and it just doesnt spin. I tried spinning it by hand to make sure and it moved freely.

  7. #7
    rlmccarty2000's Avatar
    Join Date
    Dec 2014
    Location
    Fitzgerald, GA, South East GA
    Posts
    4,497
    Post Thanks / Like

    Re: Rupes iBrid Nano - motor turns on but not spinning in rotary or DA mode?

    It may be user error. I don`t have one, but there is a new thread over on AG about the rotary function and the 2 inch pad. Again, I don`t have one, but check out the AG Forum for more help and keep us updated. I plan on getting one as soon as the long neck version gets back in stock.

  8. #8
    XxBoostinxX's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Posts
    2,013
    Post Thanks / Like

    Re: Rupes iBrid Nano - motor turns on but not spinning in rotary or DA mode?

    Quote Originally Posted by rlmccarty2000 View Post
    It may be user error. I don`t have one, but there is a new thread over on AG about the rotary function and the 2 inch pad. Again, I don`t have one, but check out the AG Forum for more help and keep us updated. I plan on getting one as soon as the long neck version gets back in stock.
    The 2 inch pad doesn`t work in rotary mode. They made it that way for a reason. I remember Todd or Dylan talking about why on either forum. Can`t remember off the top of my head though?

    There is a way to cheat it and make the 2" pad work in rotary mode, but I don`t recommend it.
    2006 Saleen S281 Supercharged - Black

    Thanks rlmccarty2000 thanked for this post

  9. #9
    RaydiantDetail's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Atlanta
    Posts
    931
    Post Thanks / Like

    Re: Rupes iBrid Nano - motor turns on but not spinning in rotary or DA mode?

    Thanks all, really appreciate everyones feedback and help.
    I will snap some pics of how I am setting it up. Maybe take a quick video as well.

    iBrid - Album on Imgur

    https://youtu.be/YqsgirpMioc

  10. #10
    Mike The Guz's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Lawndale, CA
    Posts
    3,219
    Post Thanks / Like

    Re: Rupes iBrid Nano - motor turns on but not spinning in rotary or DA mode?

    This would be my starting point


    Have a problem with a RUPES polisher or product?
    Competition Ready Team 1929 Bentley
    1999 Silvermist Metallic Pontiac Grand Prix GT
    2002 Arctic White Chevy Camaro SS
    Likes Stokdgs liked this post

  11. #11
    XxBoostinxX's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Posts
    2,013
    Post Thanks / Like

    Re: Rupes iBrid Nano - motor turns on but not spinning in rotary or DA mode?

    Sounds like it isn`t engaging. I definitely would contact ACC about it.
    2006 Saleen S281 Supercharged - Black


  12. #12
    RaydiantDetail's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Atlanta
    Posts
    931
    Post Thanks / Like

    Re: Rupes iBrid Nano - motor turns on but not spinning in rotary or DA mode?

    Thanks everyone. Spokes to Rupes Customer Service and Steven from Rupes (Great guy).
    It looks like some of the long necks are having this issue with an internal connector coming loose which stops the head from spinning when the machine is engaged.
    Short story, fantastic service, they are sending me a brand new kit.
    Likes rlmccarty2000, XxBoostinxX liked this post
    Thanks XxBoostinxX thanked for this post

  13. #13
    rlmccarty2000's Avatar
    Join Date
    Dec 2014
    Location
    Fitzgerald, GA, South East GA
    Posts
    4,497
    Post Thanks / Like

    Re: Rupes iBrid Nano - motor turns on but not spinning in rotary or DA mode?

    Thanks for following up on your post. I`m sure it will help as this new tool gets into more hands.

  14. #14
    RaydiantDetail's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Atlanta
    Posts
    931
    Post Thanks / Like

    Re: Rupes iBrid Nano - motor turns on but not spinning in rotary or DA mode?

    I came home yesterday to find the package from Rupes waiting for me by my garage. I looked like a fool with this big grin on my face. Took it out of the box. Plugged it in and wooooohhoooooo its working! I have a black 128i coming in for a single stage correction (car was recently painted a few months ago due to an accident) this weekend and I can`t wait to try it out. Super excited. Rupes customer service is on point.
    Likes Ronkh, rlmccarty2000 liked this post

  15. #15

    Join Date
    Aug 2015
    Posts
    51
    Post Thanks / Like

    Re: Rupes iBrid Nano - motor turns on but not spinning in rotary or DA mode?

    Had same problem with my short neck. I also got the great service direct from Rupes USA (I`m in Canada). They even had a new polisher sent from Italy directly to my Canadian address I even got an appology from the President of Rupes USA. Can`t beat that for customer service. Since I had a new one I took the one that didn`t work apart. What I found was there are two plastic cogs that connect the motor to the drive shaft on the head. They were both male and therefore would not engage (need male/female contact to spin). I`m going to try glueing them together once I get some time off from using my Nano (love it by the way).
    Likes rlmccarty2000 liked this post

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Rupes Nano vs headlights
    By 512detail in forum Machine Polishing & Sanding
    Replies: 23
    Last Post: 07-25-2016, 08:10 AM
  2. LHR75E vs Ibrid nano?
    By The Driver in forum Rupes Polishers
    Replies: 11
    Last Post: 06-18-2016, 05:47 AM
  3. Rupes Nano vs scratches on my truck
    By 512detail in forum Machine Polishing & Sanding
    Replies: 1
    Last Post: 05-16-2016, 09:24 PM
  4. Replies: 89
    Last Post: 03-28-2016, 02:25 PM
  5. Rupes iBrid Pre-Order Price
    By XxBoostinxX in forum Car Detailing Product Discussion
    Replies: 19
    Last Post: 02-19-2016, 07:58 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •